Hoe ontwikkel je als Senior een invloedrijk en effectieve mentor-programma

Regelmatig wordt er binnen een organisaties een mentor-programma ontwikkeld. (Het woord mentor komt uit de Griekse mythologie, en staat voor begeleider en raadgever) Een tijdrovende en gecompliceerde bezigheid? Of een kans?

In de realiteit kun je een vrij simpele, maar zeer effectieve mentorprogramma ontwikkelen/invoeren, waarvan je binnen jouw organisatie, en binnen jouw team op vele manieren profijt zult hebben. Hieronder staan een aantal aandachtspunten om een mentorprogramma in te voeren. Deze helpen je bij het ontwikkelen van je medewerkers tot een team dat verantwoording wil dragen.

Tijd
Mentoring hoeft geen tijdrovende bezigheid te zijn. Eén keer per week of per twee weken een overleg van ongeveer 30 tot 60 minuten is voldoende om de belangrijkste aspecten aan de orde te laten komen. Bewaak deze tijd, en baken het af in je agenda. De mentor-sessies ga je niet bij het minste of geringste verschuiven. Jouw team wil graag weten dat hun groei en ontwikkeling je zoveel waard is dat je het niet verschuift.

Creëer waarden
De mentor-sessies bieden je de mogelijkheid om de kernwaarden van jouw organisatie te bespreken en je kunt daarin aangeven hoe verantwoordelijkheden binnen deze waarden liggen. Het is ook een mooi moment om je medewerkers te helpen om hun eigen persoonlijke waarden scherper in beeld te krijgen. Het creëren van de verbinding tussen persoonlijke waarden en de organisatie waarden is een basis om verantwoordelijkheid te “sturen” en productiviteit te verbeteren.

Praten over vaardigheden en verantwoordelijkheden
Uiteraard wil je vaardigheden en verantwoordelijkheden bespreken. Schep het vertrouwen dat wanneer er een “fout” wordt gemaakt, zij de verantwoordelijkheid hiervoor durven nemen. Jouw team zal begrijpen dat hun acties effect hebben. Niet alleen op één persoon, maar dat het ook invloed heeft op het team als geheel.

Speel eens een rollenspel
Het invoeren van rollenspeloefeningen klinkt wellicht wat moeilijk maar het is beslist een vooruitgang in het ontwikkelen van vaardigheden waarbij men leert om te gaan met moeilijke of lastige situaties.
Rollenspeloefeningen helpen om een hoger level van verantwoordelijkheid te creëren binnen jouw organisatie.

Ontwikkel een ontwikkelingsplan
Vraag je medewerker: Waar wil je naar toe? Wat/wie wil je graag zijn over vijf jaar? Wat zijn jou carrière plannen? Dit zijn voor alle medewerkers belangrijke vragen om over na te denken. Vooral voor Millennials die op zoek zijn naar erkenning en hun volgende stap binnen jouw organisatie.

Deel je ervaringen
Wat ging er goed bij jou als manager en leidinggevende? Waar ging het niet goed en welke dingen zou je anders doen. Deel niet alleen successen maar ook de minder goede dingen. Laat mensen zien dat je hebt geleerd van je “fouten,” en hoe ook zij van hun eigen “fouten” kunnen leren. Dat is een onderdeel van het mentor-proces.

Mentor sessies gaan in op de (kern) waarden, en (persoonlijke) verantwoordelijkheden. Spendeer jij tijd in mentor sessies binnen jouw team om kernwaarden te verstevigen? Coach jij jouw medewerkers in hoe ze met bepaalde situaties om kunnen gaan, en hoe ze hun loopbaan-pad plannen?

Jouw commitment ten opzichte van mentor-zijn, zal hiermee resulteren in een team met meer impact, productiviteit, loyaliteit en verantwoordelijkheid.

“A mentor is someone who sees more talent and ability within you, than you see in yourself, and help bring it out of you” Bob Proctor